Mycket kring konferensen

Idag har större delen av dagen gått åt att syssla med förberedelser för konferensen om tre veckor (18-20 mars). Jag har varit med på två möten där vi planerat olika detaljer. Sedan har eftermiddagen gått åt att skriva en massa email om de saker vi beslutat.

Jag hann i alla fall göra en del praktiska saker. Bland annat var jag till min optiker för att få mina läsglasögon tillrättade. Jag satte mig nästan på dem för ett par veckor sedan, och de blev de sneda. Men det gick bra att få dem uträtade.

Jag har satt en kyckling på kok, som vi ska börja äta ikväll. Den är jättestor så den räcker nog till lunch i morgon också.

Morbid torsdag

Idag har jag fått dåliga nyheter. En framstående tysk forskare i mitt område - medeltidens kyrkorätt - har plötsligt dött, bara 50 år gammal. Doktorn på fredag, befanns vara allvarligt sjuk, död på tisdag. Förfärligt. Dessutom en som vi gärna hade unnat många år av arbetsro, för han höll på att förbereda viktiga verk. http://histsem1.phil-fak.uni-koeln.de/aktuelles.htm

Detta dagen efter en gammal vän som just fyllt år skickat mig statistiken på hur lång livslängd man har att förvänta sig vid min ålder. Tydligen säger Statistiska Centralbyrån att den genomsnittliga återstående livslängden för en man i min ålder är 35.69 år. Då är det bäst man skyndar på med sina projekt!

Onsdagsschema

Det regnar och är allmänt otrevligt ute, men inne är det varmt och mysigt. Här är dagens schema.

9 Kinesiska
10 Min bok
11 Boken jag redigerar
12.30 Lunch
13.30 Mitt föredrag
14.30 Boken jag redigerar
15.00 Kaffe
15.30 Kinesiska
16.30 Till campus

Kort men intensiv tisdag

Idag hade jag klämt ihop alla möten och allting jag skulle göra på campus mellan tolv och fem. Så det var hemmaarbete från morgonen (för idag ville Jessica visst vara värre än vad jag var igår när vi steg upp klockan 6, så hon väckte mig klockan 5!). Medieval lunch med bra föredrag av Howard Bloch om Viollet le Duc, möten med studenter, och sedan institutionsmöte. Min telefon var urladdad, så när jag mötet var slut tog jag helt enkelt bussen hem, enkelt och snabbt. Jessica är fortfarande ute och shoppar (eller solar, vet inte säkert vilket).

Mellan lunchen och första mötet hann jag med att få håret klippt. Förhoppningsvis tar Jessica en bild när hon kommer hem, så att jag kan visa.

Måndag undervisning

Nu har jag undervisat klart för dagen. Det har gått bra. Jag tror jag lyckades övertyga mina doktorander om att St. Gallen-handskriften är en förkortad version av Decretum Gratiani, inte den tidigaste versionen.

Min klädsel idag:


Skype med barnenIdag har jag pratat med barnen på Skype. De är hos farmor. Elsa kom direkt ur badvattnet. Jag saknar dem jättemycket!
Krångel

Nu har jag arbetat ett par timmar (efter att ha lagt ned mycket tid tidigare i veckan) på att försöka skapa en rimlig uppställning för vad barnen kostar (det är de värda!) och hur deras mamma och jag ska fördela de kostnaderna med tanke på våra respektive inkomster, osv. Vår uppställning hade blivit ganska löskopplad från reella kostnader, osv, egentligen bara blivit en sifferexercis. Jag flyttade om en hel del och tycker att jag var generös. I varje fall blir underhållsbidraget högre varje månad än det senaste förslaget från mamman. Vilken röra. Men det har gått åt timmar som jag hade kunnat lägga ned på att skriva på min bok!

Fredag

Arbetsdag som vanligt. I morse arbetade jag på allt detta ekonomiska som inte vill bli klart. Och så på boken jag är med och redigerar, innan jag började plugga kinesiska. Klockan 3 träffade jag sedan min lärare, och lektionen gick bra. Det är roligt att jag börjar kunna säga mer och mer komplicerade meningar. Nu på kvällen har jag läst för att förbereda att fortsätta att skriva på min bok. Straxt ska vi äta.


Arbetstorsdag

Idag har jag arbetat hela dagen på min bok. Det har gått jättebra och jag har skrivit en inledning som jag är nöjd med till mitt första riktiga kapitel. (Mycket av resten är redan färdigskrivet, men just första kapitlet har jag bara haft en del lösa utkast till).

Vi promenerade in till campus för att höra på ett föredrag av Paul Freedman klockan halv sex. Det var ett jättebra föredrag.Här är jag mitt i skrivandet med den lilla dinosaurie som jag fick av Hjalmar i julklapp. Tack Hjalmar!

Onsdagens schema

Idag är det hemarbete som gäller. Här är dagens schema.

8 Frukost med Jessica (mysigt!)
9 Min recension, email och dusch
10.30 Min bok
12.30 Kinesiska
13 Lunch
14 Boken jag redigerar
15 Kinesiska
16 Handling


Dagens mat blir spaghetti och köttfärsås och Jessica ska laga den!

Mer snö

Det kom en hel del snö över natten till idag. I morse såg det ut såhär när jag tittade ut från mitt arbetsrum.Sedan kom det mer snö på eftermiddagen.


Måndag och tisdag

Det har varit intensiva dagar. Jag har ju den här terminen lagt mitt schema så att jag har mycket av min schemalagda arbetstid på måndagar och tisdagar. Därför undervisade jag båda mina klasser på måndag förmiddag och eftermiddag, respektive. Därefter var det föredrag. Lunch med Roberta, som vanligt trevligt. På kvällen arbetade sedan Jessica och jag tills Paul kom hit. Han skulle sova över. Det finns bilder på Jessicas blogg.

Idag tisdag var det litet lugnare. Jessica och jag åkte tillsammans in till campus vid halv elva. Jag hade möte med en doktorand medan Jessica arbetade i biblioteket. Sedan gick vi tillsammans till medieval lunch, där Kevin gav ett stortartat bra föredrag. Efteråt hade jag ett möte med en annan doktorand. Ingen kom annars på kontorstiden, som vanligt. Institutionsmöte 15.30, men det gick snabbt: ett okontroversiellt beslut.

Jessica skulle komma och hämta mig på busshållplatsen, men hon tappade bort sig, och eftersom det var kallt och det kom en buss som gick hem så tog jag helt enkelt den. Vi kom hem i stort sett samtidigt. Jag smög in genom bakdörren och kunde öppna dörren inifrån åt henne.

På kvällen har vi arbetat, druckit champagne, ätit god svampomelett och nu ska vi snart gå och lägga oss. Jättetrevligt att Jessica är här; vi har det så mysigt ihop.

Ikväll har jag gjort klart ett fullständigt utkast av den sista recensionen (på ett tag) som jag har att skriva. Skönt. Borde kunna göra de sista justeringarna i morgon och skicka in den.

Baedeker Russland, inklusive Peking

Jessica hade med sig boken som jag beställt för ett bra pris från ett antikvariat i Norge: Baedekers turistguide till Ryssland, sjunde upplagan från 1912. Boken inkluderar både Finland (som ju 1912 fortfarande var ryskt) och "Peking" (Beijing). Man kunde ju åka dit på Transsibiriska järnvägen på den tiden. Så det är roligt att ha en beskrivning av Beijing från den tiden.


Mina Valentinespresenter

Snälla Jessica gav mig två Valentinespresenter, båda två jättefina.

Dels fick jag en jättesnygg slipsnål med både guld och silver.Sedan fick jag också en handgjord keramisk modell av en av runstenarna vid Gripsholm. Jag var tvungen att läsa och tolka den för Jessica, och jag lyckades till slut få det rätt med litet hjälp. Stenen står nu bredvid min gamla modell av Rökstenen.Tack snälla Jessica!

Skype med barnen

Jag skypade en liten stund med barnen innan de skulle sova. De hade fått godis och tittat på film för att det är Alla Hjärtans dag.

Som vanligt är de jättesöta.Fast på en gång när jag pratade med dem ropade de att de ville prata med Jessica. Så det fick de. Sedan började de trixa med den här inställningen som kommer med deras kamera, som de använder för att förvränga bilden. Såhär söta blev de:Skön torsdag

Jag hade en skön torsdag, gjorde klar ytterligare en bokrecension och promenerade in till campus för min lektion i kinesiska.

Det snöade ju i tisdags och onsdag, så den vy jag fotograferade från min promenad häromdagen (se nedan) såg ganska annorlunda ut idag:
På campus hade studenterna gjort en fin sjöjungfru i en fontän, där det förstås inte finns något vatten under vinterhalvåret.
Sedan hade jag kinesiska. Litet kämpigt med alla nya ord, men jag lärde mig att säga både flickvän och champagne, allt inför Jessicas ankomst!

Campus i snö.


Mer snö

Igår kväll började det blåsa ganska rejält, samtidigt som det kom mer snö. Såhär såg min bil ut i morse när jag vaknade. Jämför bilden längre ned after att jag skottat fram den igår.


Torsdagsschema

I morgon kommer Jessica, så det är bäst att jag blir klar med allting. Här är schemat.

8 Recensioner.
8.45 Dusch
9.45 Massage (det behöver jag verkligen med min onda högra skuldra
11.00 Email och recensioner
12.30 Lunch
13 Kinesiska
14 Till campus
14.30 Möte med vicedekanen om en student
15 Kinesiska
17 Lizzie
18 Hem igen

Snö!

Så har det kommit en del snö idag. Som ni kan se på mitt dagliga schema var det dags klockan 4, innan det blir för  mörkt att skotta. Det ska i och för sig komma mer i morgon, men jag tyckte dels det vore bra att få bort det som hittills har fallit. Det är töväder, så snön var mjuk. Det är risk för att den fryser på i natt, och då blir det jobbigt att skotta. Och jag ville särskilt skotta fram bilen så att det inte är några problem att köra den till flygplatsen på fredag för att hämta Jessica. (Bilderna är litet suddiga, för jag tog dem genom mina smutsiga fönster.)
Tisdag promenad

I tisdags morse promenerade jag till campus för första gången på flera dagar. Jag har ju inte känt mig helt OK tidigare, så jag undvek att promenera då. Det var vackert väder och skön luft, nästan litet vårkänning. Här en vy från min promenadväg.Skype först med Elsa och sedan också med Hjalmar.

Jag har pratat på Skype med Elsa, som är mycket stolt över sin nya bilstol. Hon ville gärna visa den för mig.Sedan pratade vi och hon var jätteglad.Sedan var det dags för mat. Elsa fick smaskiga våfflor.Då ville Hjalmar också komma och prata och äta.Till slut läste jag sagan om Askungen med bilder ur en bok. De lyssnade uppmärksamt.
Dagens schema

Det snöar litegrann och är ganska vackert utanför. Idag är det i stort sett en dag att arbeta hemma, så här är mitt schema:

8 Recension Schmugge-Salonen
9 Kinesiska
10 Dusch
11 Recension Austin
12 Skype med Elsa
13 Lunch
14 Recension Schmugge Salonen
15 Recension Austin
16 Snöskottning och rast
17 Kinesiska
18 Email
19 Middag
20 Läsning

Alla kvällsengagemang som jag skulle på har blivit inställda på grund av snön.Jag idag igår

Jag hade med kameran till campus igår, men det var tydligen slut på batteriet, för den fungerade inte. Så jag tog en bild när jag kom hem, med självutlösaren. Kanske inte den bästa bilden, men i alla fall.


Ny vecka

Det var lustigt att igår eftermiddag slutade jag vara snuvig. I och för sig är det ofta så att jag är snuvig på förmiddagarna och sedan försvinner det till eftermiddagen, men fortfarande nu på måndag morgon känner jag mig rätt bra. Vi får hoppas det håller i sig. Jag har en intensiv undervisningsdag idag. Religious conversion med undergraduates på morgonen och medeltida rättshistoria med doktoranderna på eftermiddagen.

Annars är jag lättad att idag på morgonen ha skickat iväg en av de tre recensioner jag håller på att skriva. Hurra. Jag ska försöka göra klart de andra två innan Jessica kommer.

Söndag kväll

Då är det straxt dags att gå och lägga sig så att jag orkar stiga upp och jobba tidigt i morgon bitti. Intensiv undervisningsdag på måndagar, så jag har ägnat mycket tid åt att förbereda och åt att rätta. Det tar tid. Jag har inte riktigt hunnit med allt jag hoppades idag. Har arbetat litet mer på den mest brådskande av mina recensioner, men jag känner mig inte nöjd med den ännu. När ska jäg någonsin bli det?

På fredag kommer Jessica! Det ska bli alldeles underbart. Jag saknar henne.

Som vanligt blir min snuva bättre på eftermiddagen. Visst är det konstigt?

Söndag: snuva och schema

En vacker söndag. Inte en gnutta snö har kommit, trots vad meteorologerna sade i förra veckan. Alltihop verkar ha fallit längre söderut.

Jag är snuvig och känner mig allmänt hängig. Ickedestomindre blir det arbetsschema idag:

9 Utvärdering av artikel
10 Förberedelser för undervisning
11 Dusch
12 Boken jag redigerar
13 Konferensen vi förbereder
14 Kvalitetstid med Jessica
16 Recensioner
17 Kinesiska
18 Email
19 Middag
20 Förberedelser

Ett ganska lätt schema, faktiskt. Jag gjorde klart min korta (6 sidor) artikel "Innocent II, Gratian, and Abbé Migne" och skickade in den i fredags kväll till Bulletin of Medieval Canon Law. Redaktören har redan accepterat den, fastän artikeln var riktad mot ett pinsamt fel han och en av hans doktorander gjort.

Städning

Så efter att städarna blivit osams har jag kontrakterat den kvinna som har städat mitt hus i princip sedan jag köpte det. Jag går alltså inte genom det där företaget längre. Idag städade de jättenoga och var här länge, alldeles för länge tyckte jag, men det blev ju fint.Systrarna Flor och Hilda är duktiga på att städa.


Skype med Elsa och Hjalmar

Idag på morgonen har jag pratat med Elsa och Hjalmar på Skype. Det vill säga, de pratar litet grann, annars är Hjalmar mest intresserad av att spela sitt Nintendo DS, som han fick av mig på siin födelsedag. Elsa tittar gärna på.Eller också leker Elsa med godissnörena medan Hjalmar spelar.Barnen tyckte det var roligt att se mig och Jessica i tidningen.

Hjalmar, som är jätteduktigt på att läsa, läste också artikeln.Han kommenterade att Jessica alltid håller munnen likadant. Såhär tycker han att hon håller munnen:Jag vet inte riktigt vad han menar, men han är mycket observant.

Annars visade han sig gärna upp i 3D-glasögon:Söta barn, och duktiga, eller hur. Hjalmar har nått nivå 6 i sitt spel, och där slåss han mot jättestora giftsvampar.Mitt kinesiska namn

文 安 德

Wén Ān Dé

Det är det kinesiska namn jag nu har valt. Som ni märker låter det som början av mitt vanliga namn, i "bakvänd" ordning, så som traditionen är i Kina. Orden betyder: litteratur/skrift - lugn - etisk. Det låter väl som ett bra namn?


Pseudo-Isidore's social security number

When Eric and I visited the Beinecke library yesterday to do research in the Pseudo-Isidore manuscript, we had to sign a paper before we were allowed to look at the manuscript. We had to guarantee that we would not divulge any social security numbers that we might find in the material we were working on! Wouldn't that have been wonderful, if we had found Pseudo-Isidore's social security number, and thus been able to identify him securely. Scholars have been debating for 200 years who he might have been!

Handskriftsforskning

Idag tog jag mig tid att spendera flera timmar i Beinecke library för att undersöka den mycket intressanta handskrift från mitten av 800-talet, tillsammans med min före detta student Eric Knibbs.Vi funderade mycket på sådant som varför den högra spalten är skriven med mindre radavstånd än den vänstra på den här sidan. Vi kom på mycket intressanta saker, som vi nog kommer att publicera i en gemensam tidskriftsartikel. Vi har dock fortfarande många nötter kvar att knäcka.

På kvällen åkte jag sedan och handlade, för att slippa göra det när det är mer folk ute på fredag kväll eller lördag. Det ska dessutom bli snö på lördag.

The Club

Jag har blivit invald i The Club, New Haven, vilket är en stor ära. Det är en liten diskussionsgrupp som består enbart av Yaleprofessorer, och färre än fyrtio. Den bildades 1838 och har träffats två gånger i månaden sedan dess för middag och diskussioner om intressanta ämnen. Jag fick i posten klubbens historia, som trycktes 1963, där alla medlemmarna förtecknas, och det är en del väldigt väl kända namn.

Hjalmars konsert

Hjalmar har spelat fiol på konsert. Många åhörare. Han verkar tycka det är trevligt.

Stipendiekandidater

Onsdagsmorgonen tillbringade jag i en kommitté som intervjuade studenter som har sökt en fint stipendium för att studera i England. Vi hade valt ut sju kandidater från de som ansökt, och nu intervjuade vi de. Det tog hela förmiddagen från 8.30 till straxt efter 12.

Så sju väldigt smarta och välartikulerade studenter. Trots detta var vi helt eniga om vem som skulle få stipendiet. En av dem var solklart en rejäl bit vassare än de andra. Vi fick diskutera ett tag för att besluta vem som skulle få bli reserv. Intressant jobb, men väldigt jobbigt. Jag var rejält trött efteråt.

Snö och tidig morgon

När jag vaknade i morse låg det ett par centimeter snö på marken.

Jag skall dock pallra mig iväg till campus och spendera hela morgonen med att intervjua kandidater till ett stipendium Det är studenter som blir klara med sina examina och vill fortsätta i Oxford eller Cambridge med högre studier, och Yale har ett stipendium som ska ges ut.

Intensiv tisdag

Idag har det gått i ett, fast det har varit en bra dag. Det började (efter en del arbete hemma) med tandläkarbesök. Mina tänder är jättebra, på det stora hela, men min tandläkare vill att jag tar ut visdomständerna i nederkäken innan jag far till Kina. Han säger att jag inte gör ren dem ordentligt (de har en del svåråtkomliga ytor) och att jag börjat få karies i en av dem. Det har han i och för sig sagt förut också. Jag undrar nog inte om jag ska vänta tills jag får problem med dem. Jag är ju i alla fall 44 och tänker att med litet tur håller de i femtio år till, om jag håller så länge.

Sedan avkopplande halvtimme med riktig forskning på Beinecke library, vårt fina bibliotek för handskrifter och sällsynta böcker. Jag läste en bok tryckt i Hamburg 1710 som innehåller en del påvebrev från 1100-talet.

Lunchmöte med biblioteksnämnden som jag är med i. Det var ett bra möte vid vilket den nye tillförordnade universitetsbibliotekarien Frank Turner (tillika min kollega som professor i historia). Han visade sig vara betydligt bättre på att lyssna än vår tidigare bibliotekarie, vars stil mer var att informera oss. (Jag tycker dock hon var väldigt bra, också.)

Kontorstiden producerade inte en enda liten student, så jag hann skriva litet email och fixa i största allmänhet. Institutionsmötet vid halv fyra var snabbt över och jag kunde fortsätta att fixa. Håller på med en rapport om en artikel inskickad till en tidskrift. Peer review, kallas det. Halv sex var det föredrag, och det var bra. På cocktailpartyt efteråt pratade jag en del med en expert på tidig irländsk lag som nyss har anställts på vårt språkcentrum. Kul med rättshistoriker!

Det mest spännande idag var att jag tydligen har blivit invald i något som kallas "The Club" och som ska mötas nästa vecka i ett av collegen. Jag har aldrig hört talas om detta förut, och jag vet faktiskt inte vad de gör, fast jag känner de två medlemmar som har gratulerat mig. Inte ens Roberta vet något om det.

Men några kommentarer får jag inte på bloggen, så jag kommer nog snart att dra slutsatsen att ingen läser den, så det är inte så stor idé att fortsätta att skriva.Måndag kväll

Jag är så glad att jag har fått tillbaka en fungerande dator :). Tack, Shan! Hon (teknikern) har ingen aning vad som förorsakade det hela.

Annars har jag tillbringat hela kvällen med att titta på massvis med siffror och skatter och sådant. Allt för att barnens mamma vill göra ett nytt underhållsavtal. Komplicerade spreadsheets i två valutor. Och i slutändan blir jag skyldig barnen mindre än vad jag redan betalar... Så till vad nytta är alla dessa förlorade timmar?

Annars har det varit en OK dag. Undervisningen gick litet trögt, men vi gjorde framsteg i båda klasserna. Lustigt nog sade också Roberta att hennes undervisning gick trögt. Det kanske är just att det är fjärde veckan på terminen som börjar.

Den bästa nyheten är att Jessica har varit på ambassaden och blivit förhörd för att få visum. Mycket frågor, tydligen, men det gick bra. Nu går jag bara och väntar på att höra att hon har bokat flygbiljett.

På lunchen berättade Roberta att hon läser denna blogg för att öva sina färdigheter i svenska. Bra jobbat, Roberta!

I morgon ska jag till tandläkaren för en rutinundersökning.

Konferens i Millersville 30 januari 2010
Jag idag.William Monroe, bibliotekarie vid Brown University i Providence, Rhode Island, och fortfarande doktorand hos min handledare Robert Somerville (till höger) efter 25 år.Två av fackets äldre stjärnor. Brian Tierney, Cornell University, i förgrunden höll ett mycket väl skrivet och framfört föredrag. Peter Landau i backgrunden var ju anledningen till konferensen.

Konferens i Millersville 29 januari 2010


Fredag - lördag den 29 och 30 januari var jag på konferens i Millersville för att hedra Peter Landau.Jag anlände till Lancasters järnvägsstation, byggd av Pennsylvania Railroads en gång i tiden, därav namnet på framsidan.Jag idag den 29 januari, då jag gav mitt föredrag.Kollegerna kommer till konferensen. Paren är (framifrån, och inga riktiga par): bibliotekarie från Library of Congress och Tatsushi Genka, Tokyo Universitet; Uta-Renate Blumenthal, Catholic University of America, och Peter Landau, Münchens universitet; Richard Helmholz, Chicago University, och Thomas Izbicki, Rutgers University.Tatsushi Genka, en Gratianus-kännare, ska söka pengar för att bjuda in mig till Tokyo i november.


New York-bilder
Universitetsbiblioteket på Columbia, där jag tillbringat mycket tid när jag var doktorand. Det kallas Butler library.Tunnelbanan i New York.

RSS 2.0