Full fart

Här har det varit full fart den senaste veckan, så jag har inte hunnit skriva något. Se Jessicas blogg för detaljer! Vi hade en oerhört framgångsrik konferens i förra helgen. Nästan 550 personer, vackert väder, rik förplägnad på kafferaster och cocktailparties. Alla var jättenöjda. Så en massa arbete i veckan: avhandlingskapitel att läsa, kapitel att skriva på min bok, osv. I morgon (fredag) ska vi åka till New York, där det är en annan konferens, om Norden. Jag ska sitta ordförande i en av panelerna. Det ska bli roligt. Vi har fått ett fint hotellrum alldeles vid Times Square.

Tynemouth

När vi var i Newcastle (bilder kommer senare, eller se Jessicas blogg med många bilder) tog vi tunnelbanan ut till Tynemouth. Där åt vi jättegod fish and chips lunch på detta ställe, som jag brukade besöka när jag bodde i Newcastle.


Korresponderande ledamot

Jag har blivit vald till korresponderande ledamot av Monumenta Germaniae Historica, vilket är en förnämlig tysk forskningsinstitution i München. De specialiserar sig på medeltida texter. Se mitt namn här: http://www.mgh.de/das-institut/leitung-zentraldirektion/korrespondierende-mitglieder-der-zentraldirektion/.

Slottet i Edinburgh

Vi promenerade upp till slottet i Edinburgh, som ligger mycket imponerande på en brant klippa ovanför resten av staden.



Ingången till slottet



Samma port från insidan.



Mer bilder från inne i slottet.





Utsikten var fenomenal.








Sir Walter Scotts monument

I Edinburgh finns detta storståtliga viktorianska monument till minne av romanförfattaren Sir Walter Scott. Han sitter där i vit marmor med sin hund Maida vid sin sida.


Old Slains Castle

Det fanns bara leriga gångvägar för att komma fram till Old Slains Castle, som ligger imponerande vid strandkanten strax norr om Collieston. Spännande byggnad. Det sägs att Bram Stoker fick inspiration till Dracula från denna slottsruin. Det vill säga, Frederik sade det.





Glen Garioch

Frederik skjutsade oss sedan till Glen Garioch whiskyfabrik. Där fick vi gå på en trevlig guidad tur med en mycket livaktig schwabisk tyska som dock talade perfekt engelska. Intressant att se hur whisky tillverkas. Vi poserade framför själva destilleringsapparaten.





Och så alla tre framför fabriken.



Collieston

Frederik var jättesnäll och körde omkring och guidade oss i närheten. Vi var till ett vackert litet samhälle vid havet. Det heter Collieston och gav intryck av att vara en gammal fiskeby. Allt var mycket vackert.



Kyrkan låg inte mitt i byn utan vid sidan av den.



Märkliga bergsformationer i branten ned mot havet.



Newburgh

Efter två nätter på hotell i Aberdeen bodde vi över en natt hemma hos Frederik och Sarah och deras rara söner. Vi hade jättetrevligt.



Det här är utsikten från deras framsida. Bilden fångar inte det oerhört vackra i att huset var omgivet av vatten (floder) på båda sidor med öppet landskap runtomkring. Väldigt vackert beläget.

Brig o' Balgownie

Aberdeen ligger mellan floderna Don och Dee. Inte så långt från katedralen går en gammal bro över Don. Den byggdes 1320 och har väl renoverats en del sedan dess. Den är ju ganska vacker och smäcker. Den kallas Brig o' Balgownie på skotska.




St. Machar's Cathedral

Aberdeen blev biskopsstift tidigt på 1100-talet. Katedralen, vigd åt den helige Machar (Macharius), byggdes på 1200-talet. Den är nästan helt gjord i granit, Aberdeens typiska byggnadsmaterial. Machar var en följeslagare till St. Columba.



Katedralen var ursprungligen större, men det stora tornet över transeptet (mitten av korset som en kyrka vanligen är formad som) föll ned i slutet av 1600-talet. Vår guide Frederik sade att det var för att Cromvell hade tagit bort stöden för tornet som straff för att Aberdeen hade förblivit rojalistiskt under inbördeskriget, men jag vet inte vad som är sant. Enligt Baedeker föll tornet 1688, alltså långt efter Cromvells död. Man ser i varje fall tydligt i ändan av kyrkan att väggen murats dit efteråt.



Kyrkan var stängd för besökare, för de höll på att installera en ny värmeledning, men vi esmög i alla fall in genom den öppna kyrkdörren. Arbetarna ignorerade oss helt, så vi hade en chans att se det berömda ektaket. Det installerades av biskop Gavin Dunbar tidigt på 1500-talet. Det innehåller 48 vapensköldar som tillhör påven, viktiga europeiska monarker, skotska biskopar och adelsmän. (Inget nordiskt land är representerat, tyvärr.)



Skottland blev ju kalvinistiskt och presbyterianskt i reformationen, så Aberdeens stift avskaffades 1582, 1638, och igen 1689. Sedan dess har St. Machars varit en vanlig församlingskyrka.

Tillbaka i New Haven

Vi har kommit tillbaka, jättetrötta, efter en mycket trevlig resa i Skottland och England.

Skottland och England

Jessica och jag åker till Aberdeen på tisdag. Vi stannar i trakterna några dagar för att få litet semester också. Därför blir det inga uppdateringar på bloggen på ett tag.

RSS 2.0