St. Machar's Cathedral

Aberdeen blev biskopsstift tidigt på 1100-talet. Katedralen, vigd åt den helige Machar (Macharius), byggdes på 1200-talet. Den är nästan helt gjord i granit, Aberdeens typiska byggnadsmaterial. Machar var en följeslagare till St. Columba.



Katedralen var ursprungligen större, men det stora tornet över transeptet (mitten av korset som en kyrka vanligen är formad som) föll ned i slutet av 1600-talet. Vår guide Frederik sade att det var för att Cromvell hade tagit bort stöden för tornet som straff för att Aberdeen hade förblivit rojalistiskt under inbördeskriget, men jag vet inte vad som är sant. Enligt Baedeker föll tornet 1688, alltså långt efter Cromvells död. Man ser i varje fall tydligt i ändan av kyrkan att väggen murats dit efteråt.



Kyrkan var stängd för besökare, för de höll på att installera en ny värmeledning, men vi esmög i alla fall in genom den öppna kyrkdörren. Arbetarna ignorerade oss helt, så vi hade en chans att se det berömda ektaket. Det installerades av biskop Gavin Dunbar tidigt på 1500-talet. Det innehåller 48 vapensköldar som tillhör påven, viktiga europeiska monarker, skotska biskopar och adelsmän. (Inget nordiskt land är representerat, tyvärr.)



Skottland blev ju kalvinistiskt och presbyterianskt i reformationen, så Aberdeens stift avskaffades 1582, 1638, och igen 1689. Sedan dess har St. Machars varit en vanlig församlingskyrka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0